Zeepfabriek Nieuwegein biedt een unieke kans om een nieuw hart te geven aan de stad.

2023 - heden
Opdrachtgever
gemeente Nieuwegein

Midden in Nieuwegein ligt op een prachtige plek aan het water het terrein van de oude Zeepfabriek, beter bekend als de Persilfabriek. Nu de eigenaren zijn gestopt met hun bedrijfsactiviteiten komt dit beeldbepalende erfgoed vrij voor een nieuwe toekomst. Het is een uitzonderlijke kans om aan deze bijzondere plek in het hart van Nieuwegein een nieuwe betekenis te kunnen geven.

De Zeepfabriek bestaat uit een fabriekscomplex op een terrein van 7 hectare, gelegen in het midden van Nieuwegein, op de splitsing van het Merwedekanaal en de Doorslag. Recent zijn de bedrijven Ecolab en Henkel hier gestopt met hun bedrijfsactiviteiten. Om niet-gewenste ontwikkelingen te voorkomen wil de gemeente Nieuwegein eerst zelf met alle Nieuwegeiners een visie vormen over de gewenste toekomst. Dit moet resulteren in een Ontwikkelkader waarna kan worden overgegaan tot een verkoop aan marktpartijen. De bureaucombinatie van BGSV, Zecc Architecten en Urban Xchange is geselecteerd om dit Ontwikkelkader op te stellen. Onderdeel van het traject is een zorgvuldig participatieproces met de bewoners van Nieuwegein.

 

Met het vrijkomen van de oude Zeepfabriek krijgt Nieuwegein een unieke mogelijkheid om nieuwe invullingen te gaan geven aan het hart van de stad. Het gaat om een bijzondere ontwikkeling. In de eerste plaats omdat het hier gaat om iconisch industrieel erfgoed. Voor veel bewoners is de Persilfabriek een vertrouwd baken aan het water, want al bijna een eeuw is het complex onderdeel van de beleving en de identiteit van Jutphaas en Nieuwegein. Behoud en nieuwe betekenissen geven aan dit erfgoed is een belangrijk uitgangspunt voor de stad.

 

In de tweede plaats omdat het gaat om een unieke ligging, midden in de stad, tussen City en Rijnhuizen en tussen Jutphaas en Park Oudegein. Tussen de centrumstedelijke drukte en de dorpse rust. Met het openen van het gebied en het creƫren van ruimtelijke en functionele samenhang met de omgeving kan de Zeepfabriek een nieuwe hotspot worden in het hart van Nieuwegein. En daarmee de hele stad een nieuwe kleur geven. Dat geeft een grote verantwoordelijkheid voor onze opdracht.

Aanverwante projecten in Gebiedsvisie