Veilingterrein Venlo - positive living in groen-stedelijk gebied.

2020 – heden
Opdrachtgever
JPO
Het voormalige Veilingterrein in het zuiden van Venlo staat aan het begin van een onwaarschijnlijke ontwikkeling. Het lege gebied temidden van grote clusters zorg en onderwijs wordt aanjager van een transformatie naar een hoogst aantrekkelijk groen-stedelijk gebied rondom het thema positive living.

Gebiedseigenaar JPO (VolkerWessels) heeft vergaande ambities voor Veilingterrein Venlo. Dit 7 hectare, strategisch gelegen terrein in het Middengebied in Venlo-Zuid zal worden omgevormd tot een nieuw stadsdeel waar het volledig gaat om de principes van positive living. Het wordt een groen-stedelijke omgeving waar wonen, zorg, onderwijs, kennis, sport en ontspanning samenkomen en elkaar versterken.

 

Urban Xchange is vanaf medio 2020 betrokken als strategisch adviseur en werkt samen met BGSV aan de ruimtelijke en programmatische invulling van het gebied. We zijn begonnen met een overkoepelend ambitiedocument voor het gehele Middengebied waarin de wensbeelden voor het Veilingterrein zijn verbonden met de stedelijke opgaven, en met de ambities van gebiedspartners Fontys Hogeschool (HBO), Gilde Opleidingen (MBO) en VieCuri Medisch Centrum. We zijn een Innovatieprogramma Positieve Gezondheid gestart onder leiding van kwartiermaker Daan Kerssemakers waar steeds meer partijen uit de regio zich bij aansluiten. In 2023 hebben we een Stedenbouwkundig Plan gemaakt als basis voor het bestemmingsplan.

 

Het enthousiasme in Venlo spat er inmiddels vanaf. Hoe kan het ook anders want de transformatie wordt waanzinnig. Nu is het nog een harde suburbane wereld waarin de functies  fysiek van elkaar gescheiden zijn door het dominante autoverkeer. Straks wordt het een groene en levendige wereld waarin alles met elkaar verweven is en het draait om gezond en positief leven. We kunnen haast niet wachten!

Aanverwante projecten in Gebiedsvisie